Ekonomi

Nornickel bakır eritme operasyonları için Çin’e göz dikti

Rus madencilik şirketi Nornickel, bakır eritme faaliyetlerini Çin’e kaydıracak bir ortak girişim kurmak için China Copper ile görüşmelerini sürdürüyor. Başarılı olması halinde bu, metal borsalarının Rusya’da üretilen yeni alüminyum, bakır ve nikeli kabul etmesini engelleyen ABD ve İngiltere’nin getirdiği yeni kısıtlamaların ardından Rusya’nın yerli bir tesisi başka bir yere taşımasının ilk örneği olacak.

Önerilen taşınma, Nornickel’in Nisan ayında Arktik tesisinin kapatılması ve henüz adı açıklanmayan bir ortakla Çin’de yeni bir tesis inşa edilmesine ilişkin önceki duyurusuyla uyumlu. Taşınma planı, Londra Metal Borsası’nın (LME) Nisan ayında 13 Nisan’dan sonra üretilen yeni Rus bakırını artık kabul etmeyeceğini açıklamasından kısa bir süre sonra açıklandı.

Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Chinalco’nun bir yan kuruluşu olan China Copper’dan yöneticiler, potansiyel ortak girişimi müzakere etmek üzere Haziran ayında Moskova’yı ziyaret etti ve yapı ve yatırım detayları hakkında görüşmeler devam ediyor. Nornickel görüşmeler hakkında yorum yapmadı ve Chinalco da China Copper ile birlikte yorum taleplerine yanıt vermedi.

Çin’deki yeni tesis için olası yerler arasında Guangxi bölgesindeki Fangchenggang ve Qinzhou yer alırken, Shandong eyaletindeki Qingdao da değerlendiriliyor. Ortak girişime ilişkin kararın önümüzdeki aylarda alınması beklenirken, yeni tesiste üretilen bakırın Çin’deki iç talebi karşılamak için kullanılması öngörülüyor.

Çin’de kurulması planlanan tesisin yıllık 450.000 ton bakır üretim kapasitesine sahip olması öngörülmekte olup, bu da yıl için tahmin edilen küresel çıkarılmış bakır arzının yaklaşık %2’sini oluşturmaktadır. Bir önceki yıl 425.400 ton rafine bakır üreten Nornickel, bakır konsantrelerinin tamamını, borsalara teslim edilmeye uygun bitmiş bakırın tek üreticisi olan Arctic tesisinde işliyordu.

Bu değişim, Nornickel ve ürünlerinin ABD ya da Avrupa tarafından doğrudan yaptırıma tabi tutulmamasına rağmen, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından pek çok Batılı tüketicinin Rus menşeli metallerden uzak durduğu bir döneme denk geldi. Mayıs sonu itibariyle LME’de depolanan bakır stoklarının %40’ından fazlası Rus üretimiydi.

China Copper, Nornickel ile ortak bir girişimle ilgilenen tek şirket olmaya devam ediyor. Chinalco’nun merkezi hükümet yönetimi, önemli yabancı ortaklık kararları almasını sağlarken, Çin devletine ait diğer bakır üreticileri merkezi hükümet onayı olmadan tereddüt ediyor.

Nornickel yeni tesise yılda yaklaşık 2 milyon ton bakır konsantresi tedarik etmeyi planlıyor ve tesisin 2027 ortasına kadar faaliyete geçmesini hedefliyor. Dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin, geçtiğimiz yıl başta enerji ve inşaat sektörleri olmak üzere küresel bakır üretiminin yarısından fazlasını kullandı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

pazaryoluajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu