Ekonomi

Citigroup, blockchain benimsenmesindeki kilit sektörü açıkladı

Investing.com – Citigroup’un yakın tarihli bir raporu, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) blockchain teknolojisinin benimsenmesinde kilit akım olacağını iddia ediyor.

Citigroup raporunda Blockchain teknolojisinin önümüzdeki yıllarda trilyonlarca dolar değerinde varlık taşıyacağından da bahsedilirken, teknolojinin benimsenmesindeki tetikleyici faktör bu. CBDC’lerolarak görüyor.

Citigroup, önümüzdeki 10 yıl içinde CBDC’nin dünyadaki gelişmiş ülke ekonomilerinde 5 trilyon dolara ulaşabilecek bir fiyattan dolaşabileceğini düşünüyor. Citigroup Yöneticisi Ronit Ghose konuyla ilgili bir röportajda merkez bankası dijital para birimlerinin tokenize varlık piyasasının büyümesini destekleyeceğini söyledi.

Ghose ayrıca, blockchain teknolojisinin önümüzdeki yıllarda dikey olarak büyümesini sağlayacak faktörlerin ortasında, CBDC’lerin yanı sıra menkul kıymetler ve dijital oyun pazarına tokenize edilmiş varlıklar koyuyor.

Ronit Ghose ise CBDC kullanımının bölgelere göre değişeceğine inanıyor. CBDC alanında en önemli adımları atan Çin’in dijital parayı daha merkezi bir yaklaşımla kullanabileceği düşünülüyor. Ayrıca CBDC çalışmalarını sürdüren Hindistan’ın sınır ötesi ödemelerde CBDC kullanmaya istekli olduğu biliniyor.

Gelişmiş ülkelerin CBDC çalışmaları ile birlikte gelişmekte olan ülkeler de kendi ulusal para birimlerine bağlı dijital para birimi ihraç etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Blockchain altyapısını kullanan bu fon transfer sistemi ile gelişmekte olan ülkelerin ödemelerde ve diğer süreçlerde daha güvenilir, şeffaf ve daha düşük maliyetli bir sistem oluşturabileceği düşünülmektedir.

CBDC kullanımı biraz karışıklık getiriyor

Şimdi Çince İsveç ve Bahamalar ile birlikte CBDC yayınladı ve dijital varlıklarını pilot bölgelerde test ediyor. Ülkelerin ödeme sistemlerini kolaylaştıracak bir proje olarak görülen CBDC’lerin ise bazı handikaplarının olacağı varsayılıyor.

CBDC ile ilgili telaşın başında, artan devlet gözetimiyle birlikte mahremiyet telaşı ön plana çıkıyor. Ülke vatandaşlarının CBDC kullanarak tüm süreçlerini gözetim altında tutmaya istekli olmayacağı varsayımları arasında.

Author: Günay Caymaz

serinhisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu