Haber

ARNAVUTKÖY’DE TARLADAN SOFRAYA ORGANİK SEBZELER YETİŞTİRİYORLAR

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, “Tarım Arazilerinin Etkin Kullanımı” projesine devam ediyor. Bu kapsamda Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile İstanbul Havalimanı yakınlarındaki Dursunbey Mahallesi’nde bir tarlada sebze yetiştiriliyor. Tarlada domatesten bibere, maruldan semizotuna kadar her türlü sebze yetiştiriliyor. Vatandaşlar ise istedikleri ürünleri şubeden toplayarak alabiliyor.

Arnavutköy’de İstanbul Havalimanı’nın yanında bulunan Dursunköy Mahallesi’nde toprakta sebze yetiştiriliyor. Yaklaşık 5 yıldır devam eden proje, 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından sırık domates yetiştiriciliği için hibe matrahı olarak sağlandı. Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile tarlada domates, biber, patlıcan, fasulye, karpuz, semizotu ve marul gibi birçok sebze yetiştiriliyor. Tarlayı gören vatandaşlar taze ürün toplayıp satın alabiliyor. Tarlada çalışan personeller, bir yıl boyunca emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.

“ÜRÜNÜ ŞUBEDEN ÇIKAN TAZE KOYDUĞU İÇİN BURAYI TERCİH ETTİLER”

Yaklaşık 5 yıldır herkesin ziyaretine açık olan tarlada vatandaşlar kendi elleriyle topladıkları taze sebzeleri satın alma imkanı buluyor. Tarlayı ilk kez görenlerin yanı sıra yetiştirilen sebzelerin müdavimi olanlar da var.

Dursunköy Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Gökhan Özer’in işlettiği arazide aileler çocukları ile birlikte istedikleri işleri topluyor. Vatandaşlar tarladaki eserleri toplarken bir yandan da istedikleri eserlerin tadına bakma fırsatı buluyor. Gökhan Özer, “Beş yıldır burada tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Sulama ekipmanlarının tamamı burada bahçemizde. Bugün toplama günümüz. Bugün bir yıllık emeğin karşılığı ödeniyor. Bugün sahip olduğumuz gün. Herkes kucağından yeni eserler almış.Herkes taze kollarından eserler kopardığı için burayı tercih ediyor.Yurdun değişik yerlerinden gelenler de var.Anadolu yakasından da gelen çok vatandaş var. Kestiği için herkes burayı tercih ediyor.Çocuk yaşlı küçük herkes sever burayı.Yetişkinleri toplamak istiyoruz yoksa ölürler.Genelde tespit edip yönlendiririz.Domatesimiz bugün çıktı.Biberimiz 15 günlük.Biberin her çeşidi var,çeri domates,patlıcan,salatalık,fasulye,karpuz,kavun var.Uyuşturucu atmamaya özen gösteriyoruz.Burada fiyatlar bir o kadar çabuk savurgan.Domatesi 25 liraya veriyoruz, kıl biber 40 lira. Biber 30 lira, patlıcan, salatalık 20 lira veriyoruz. Özer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sırık domatesi yetiştiriciliğini de desteklediğini belirterek, “Turistlerin de ilgisini çekiyor. Birçok insanı burada ağırlıyoruz. Bahçeye geldiklerinde çıkamıyorlar” dedi.

“GÖZLERİMLE GÖREREK ALIYORUM”

Hep tarladan sebze aldığını söyleyen bir vatandaş, “Çok güzel. Eskiden köylerde böyle şeyler görürdük. İstanbul’da böyle bir şeyin olması çok güzel. Ben hep buradan domates, biber topluyorum ve onlar da oluyor. taze. Kendi gözlerimle alıyorum. Çok mutluyum. Kendim ekmişim gibi geliyor.” dedi. Başka bir vatandaş ise “En iyisi kolunuzu koparıp bu duyguyu yaşamak. Tavsiye ederim. Şu anda ucuz bir şey yok. Bu emeği gördükten sonra fiyatlara yorum yapılmamalı. Paraya bakılmaması gerekiyor” dedi. Aldıktan sonra. Büyükşehir psikolojisi yoruyor. İmkanı olan herkes buraya geliyor. Davet edilmem gerekiyor” dedi.

“BURAYA HER YIL GELDİĞİMİZİ BİLİYORUZ”

Biber toplayan bir başka vatandaş ise, “Çalışmaları yeterli bulduk. Çok güzel. Tarladan toplamaya alışkınız. Çok beğendim. Ben topluyorum. Onlar dikti, biz de topluyoruz.” Her yıl tarlaya geldiğini söyleyen bir vatandaş, “Aslında her yıl buraya geldiğimizi biliyoruz. Çalışmalar güzel. Bugün patlıcan biber var. Eşim domates topluyor.” Tarladan sebze toplayan vatandaşlardan biri, “Kendiniz giriyorsunuz, kendi bahçeniz gibi topluyorsunuz. Biz her sene gelip topluyoruz, başka yerden almıyoruz. Yetiştiğinde yetişenleri topluyoruz. toplarız, başkasına zarar vermeyiz. Zevkle olur. Fiyatı da değerli değil. Merak eden gelsin.” İstanbul Havalimanı’na indikten sonra karşıdan karşıya geçerken tarlayı fark eden bir kadın, “Havaalanından geldik. Antalya’dan geldik. Biber, patlıcan, domates topladık.” dedi. Başka bir vatandaş ise, “Hanımla geçerken gördük, toplayalım dedik, içeri girdik. Burada bir bakkal var, gözünüzle görürsünüz. Organik toplarsınız, organik yersiniz” dedi. . Bugün köy biberi, yeşil biber ve patlıcan aldık.”

TÜRK DEYEREK ÇALIŞIYORLAR

Yıl boyunca hasat zamanına kadar yaklaşık 10 işçi tarlada çalışır. Tohumlamadan sırığa, gübrelemeye, yabancı ot temizliğine kadar işin her aşamasında kadın çalışanların emeği var. Tarla çalışanlarından biri, “Domatesleri budarız, domatesleri bağlarız, biberleri topluyoruz. Çapa yaparız. En güzel duygu tarlada çalışıp büyümek ve yemektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu